- naafversnelling (dus geen derailleur)
- een sportieve fiets
Een van de fietsen die goed uit de diverse tests kwam, was de Gazelle Orange. In de winkel stond de Gazelle Orange XM te koop voor -30% omdat de fiets gebruikt was als probeerfiets. Dat scheelde €1000 want die fiets (wordt het paradepaardje van Gazelle genoemd) kost normaal €3200. Interessant aanbod dus. Deze fiets was uitgerust met een elektronische versnelling, de zogenaamde Nuvinchi versnellingsnaaf, hetgeen de fiets bijzonder maakt. Ik ben later op het internet gaan zoeken of zo'n elektronische versnelling bevalt en welke voordelen dat oplevert. Voordelen heb ik niet kunnen vinden, wel heel veel ellende. Zo veel dat ik deze fiets zeker niet ga kopen. Voor wie geïnteresseerd is in al dit fietsenleed, kan via onderstaande link reacties van gebruikers lezen:
Vervolgens heb ik me verdiept in de diverse fietsmerken. Ook nu schrok ik erg van de vele, vooral kostbare problemen die de trotse bezitters van een elektrische fiets te verwerken krijgen. Als voorbeeld geef ik de fora van Gazelle en Flyer:
Op dit forum van www.elektrischefietsen.com vind je van veel merken pagina's vol met fietsenleed. Is er dan geen enkele elektrische fiets waarmee je onbezorgd op pad kan gaan? Het zijn vooral de mensen met pech die hun ervaringen op zo'n forum zetten, de tevredenen lees je veel minder. Maar er is een merk waarvan je heel weinig leest en wat je leest is heel positief. Dat is Cube. Nu is Cube een merk dat veel minder verkocht wordt in Nederland dan de traditionele merken als Gazelle, Batavus, Sparta etc. Waarschijnlijk komt dat omdat Cube zeer sportieve fietsen maakt. Het is oorspronkelijk een fabrikant van racefietsen en mountain bikes. Maar goed, wat ik er van heb gelezen en de ervaringen van gebruikers die ik persoonlijk ken, stemmen mij vrolijk. Inmiddels heb ik er al een geprobeerd.
Maar eerst moet de stalling klaar zijn.
Afgelopen dinsdag is het hout afgeleverd.
Piet en ik hebben samen het hout voor het grootste deel op maat gezaagd zodat ik het makkelijker op kan slaan en schilderen.
Vervolgens ben ik het hout in de beits gaan zetten. Eerst de regels, daarna de latten. Daar ben ik nog niet klaar mee. In de loop van deze week moet die klus af zijn en kunnen we beginnen met de daadwerkelijke bouw.
Het kan alleen in porties omdat het nu regent en dus kan schilderen alleen onder een afdak.
Ik had gekozen voor Zweedse rabatdelen van Douglashout. Heel mooi, maar bij het schilderen blijkt een nadeel. Het hout is niet echt glad geschaafd. Dat maakt het mooi, maar het schilderen gaat daardoor zwaar en langzaam en gebruikt veel meer beits dan bij glad geschaafd hout. Ik ben inmiddels bezig met de tweede bus van 2,5 liter Pantser Beits.
Volgende week meer details.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten