zaterdag 16 september 2017

Easy Rider

Een van de Jannen adviseerde mij eerder een damesfiets te nemen. Ik vroeg hem hoe het met zijn fiets zit. Zoals sommigen misschien al in de reacties gelezen hebben, is Jan een visionair. Ik ben verheugd een man met visie in mijn lezersschare te hebben. Hieronder nogmaals de reactie van Jan:

"Louis ik ben blij het te kunnen vertellen. Het is namelijk zo dat ik mijn tijd ver vooruit was,
ik fiets al meer dan 25 jaar op een damesfiets, toen was een herenfiets totaal nog niet gevaarlijk.
Bij mij was het meer gemakzucht, ik heb die stang nooit begrepen.
Het wachten is nu op een gender neutrale fiets,dan zijn er weer veel problemen opgelost".


Ik stel voor om het niet een gender neutrale fiets te noemen, maar een multi-gender fiets. 

Maar voordat de fiets gekocht wordt, moet het fietsenhok nog gebouwd worden. Vrijdag ben ik samen met Piet de benodigde materialen wezen kopen bij J&W Bouwpartners in Wouwse Plantage. Over een dikke week zal het geleverd worden. Ik zal jullie in detail op de hoogte houden van de vorderingen.

Ik ben nu natuurlijk nog steeds bezig met het zoeken naar de juiste informatie en training. Dat stelt me steeds weer voor verassingen. Ik beoefen al 37 jaar de badmintonsport. Eerst heel lang in competitieverband, nu alleen nog recreatief. Bij de trainingen moesten we altijd een deel van de tijd droog oefenen. Dat wil zeggen zonder shuttle. Dat was om de slagen technisch goed uit te voeren. Ik heb dat altijd heel vervelend gevonden, dat slaan in de lucht zonder shuttle en zonder tegenstander. Nu heb ik gezien dat dit ook bij de fietstraining wordt toegepast. Droog sturen!!?? en dan worden ook nog je ogen en oren getest om zeker te zijn dat je het stuur ook daadwerkelijk kan zien en de bel kan horen:


In 1969 was de film Easy Rider heel erg populair, een cult film met Dennis Hopper
Toen ik 16 jaar oud werd, wilde ik heel graag een Puch met een hoog stuur hebben, net als de Easy Rider motoren. En die kreeg ik ook


  Als oudere jongere zou ik misschien een fiets van zo'n model ook wel leuk vinden. En nu is er de Easy rider fiets!!!

Wie wil dit nou niet??? Ziet er toch geweldig uit. 

Jan heeft ook geadviseerd om een helm te gaan dragen tijdens het fietsen. Daar moet ik nog over nadenken. Een helm komt mijn kapsel niet ten goede. 
Als ik ga oefenen, is een L op mijn rug misschien wel nuttig. Dan kan iedereen zien waarom ik nog een beetje stuntel. Ik heb de juiste L al gevonden hoor. In dit filmpje kan je ook heel goed zien welke cruciale fouten er gemaakt worden bij het fietsen, dus let goed op:



Mijn zoektocht wordt vervolgd.




donderdag 14 september 2017

Bezorgd om mijn veiligheid

Zoals uit de opmerking van Jan op het vorige bericht te lezen is (let op, er zijn meerdere Jannen onder de lezers!), is er sprake van bezorgdheid om mijn veiligheid. Ik stel dat zeer op prijs. Maar mijn zoektocht naar de juiste fiets en fietstraining is gericht op prettig en veilig fietsen. Jan geeft aan zelf ook tot de ouderen te horen en ik vraag me af of hij ook een fiets zonder stang of lage-instapfiets heeft. Ik ga er van uit dat hij dat nog in een reactie zal laten weten.

Naarmate ik meer zoek naar informatie, wordt het wel steeds lastiger om een verantwoorde keuze te maken. Er is zo veel informatie beschikbaar. Neem nu het volgende filmpje. Hierin worden 5 bijzonder belangrijke en informatieve tips gegeven om je te behoeden voor een teleurstelling. De presentator geeft ik goed verstaanbaar Nederlands tips aan minder geoefende fietsers. Ik adviseer jullie om het filmpje helemaal te bekijken. Het duurt ongeveer 7 minuten:



Het begint natuurlijk met het kiezen van de geschikte fiets. Gisteren heb ik al geschreven over de mogelijkheid van een driewieler. Maar de driewieler die hier getoond wordt, lijkt me helemaal ideaal. Twee wielen aan de voorkant. Dan weet je precies wat je doet, zoals de instructeur zei. En van dat ellendige gedoe met bolle wegen, daarvan heb je dan geen last meer. We hebben hier in West Brabant heel veel erg bolle wegen. Iedere keer als ik op mijn gewone fiets een stukje ga rijden, ben ik altijd bang dat ik van zo'n bolle weg afval.

Bij tip twee leren we hoe we de banden moeten oppompen. Gelukkig weten alle cursisten precies wat psi en bar is, dus dat komt wel goed. Een te zachte band is niet fijn, maar een exploderende band omdat je de psi en bars verwisseld hebt, is nog minder fijn.
Ik heb uit dit filmpje o.a. geleerd dat er "foute" ongelukken zijn. Kennelijk bestaan er ook niet-foute ongelukken. Het stukje over de juiste houding vond ik ook erg goed. Dan zie heel duidelijk het verschil tussen juiste en verkeerde houding.

De tune tussen de tips in met die leuke fietsbellen zijn voor mij heel rustgevend. Ik heb daarom dit filmpje al een heleboel keren afgespeeld.

En dan tip drie waarbij veel belang wordt gehecht aan de fysieke conditie en hoe je die op peil kan brengen. Soms kunnen knieën blij zijn of niet blij, nooit geweten. Bijzonder informatief en leerzaam. Ik ben samen met Marleen aan het oefenen geslagen, Marleen is het stuur en ik oefen het opstappen. Goede voorbereiding is het halve werk ten slotte!

Het opstappen wordt tot in detail uitgelegd in tip 4. De instructeur laat geen mogelijkheid onbenut om de dame op de fiets te behoeden voor foutief opstappen.

In tip 5 leren we dat je met "2 dextro energietjes de hongerklap" kan voorkomen. Ik ga zo spoedig mogelijk online een doos met rolletjes dextro aanschaffen want op de hongerklap zit ik absoluut niet te wachten. 
Wat ook leuk is, er is tegenwoordig pasta in de vorm van een fiets. Dus voordat je een lange tocht op de elektrische fiets aanvangt, eet je een stevige maaltijd van fietspasta om die vervaarlijke hongerklap te voorkomen. Mocht dat toch niet voldoende zijn, dan heb je altijd nog die dextro energietjes bij je.

Ik zie het helemaal zitten. Maar eerst nog een fietsenhok bouwen.

dinsdag 12 september 2017

Een driewieler

Vandaag is Piet langs geweest om af te spreken hoe het fietsenhok er uit moet komen te zien en om te bepalen wat er besteld moet worden. Zoals Piet het bedacht heeft, kan ik het niet maken. Het wordt dus een mooi hok. Vrijdag gaan we de materialen bestellen. Er komt schot in de zaak.

Inmiddels ben ik al weer wat verder met mijn onderzoek naar de geschikte fiets en fietstraining. Er zijn ook elektrische driewielers, zie onderstaand filmpje. Dat is natuurlijk helemaal geweldig. Dan kan je nooit vallen. 
We hebben hier in Wouwse Plantage een fietspad met op meerdere plaatsen een paaltje in het midden. Ik weet niet of dat dan een probleem gaat geven. Het zou toch jammer zijn als ik de nieuwe turfroute (daar maakt ons fietspad deel van uit) niet met mijn nieuwe elektrische driewieler zou kunnen rijden.




Ik zie nu wel een serieus probleem. Voor zo'n fiets moet het fietsenhok wel een erg brede deur krijgen en past de (niet-elektrische) fiets van Marleen er misschien niet meer bij. Toch nog maar eens goed over nadenken.

maandag 11 september 2017

Opgeruimd staat netjes

Zoals gezegd is er een bouwkundig project nodig om onze twee huidige fietsen en mijn toekomstige elektrische fiets veilig te stallen en ook beschermd tegen weersinvloeden. Er moet dus een heus fietsenhok komen. Ik heb diverse locaties overwogen, maar er bleef uiteindelijk maar 1 reële optie over. Dat is waar onze twee fietsen nu staan, maar dan dicht gemaakt in de vorm van een fietsenhok. 
Probleem was dat het daar vol stond met allerlei spullen waarvan de meeste te maken hadden met tuinieren. Marleen en ik hebben eerst kritisch bekeken, wat er weg mag en wat er bewaard moet blijven en waar het bewaard moet worden. Want er moet plaats gemaakt worden! 
Achter onze schuur zou een goede plek zijn, maar daar staat het ook vol. Dus zijn we begonnen om alles achter de schuur weg te halen. Veel kon naar de milieustraat en veel heb ik tot openhaardhout gebombardeerd. 
Op één dag hebben we alles opgeruimd, zijn we twee keer met een volle aanhanger naar de milieustraat gereden en hebben we verplaatst wat weg moest van de plek van ons toekomstige fietsenhok. 
Achter de schuur opgeruimd, bijna alles verzaagd
De plaats van het toekomstige fietsenhok. Wat er nu nog staat, zoals het haardhout, moet nog verplaatst worden, maar dat kan pas als het bouwwerk klaar is.
Tot dat het fietsenhok er staat, kan ik me natuurlijk alvast oriënteren op een elektrische fiets en wat je allemaal moet weten. 
Natuurlijk ga je dan eerst Googelen. Ik kwam uit bij een site van de fietsvoordeelshop. Dat gaf me niet veel vertrouwen, daar koop ik zeker geen fiets:


Ik heb met mijn buurman Jan afgesproken dat we samen naar een goede fietsenwinkel gaan kijken. Waar hij zijn fiets heeft gekocht. 

Ik heb slechts 1 keer op een elektrische fiets gezeten. Misschien moet ik wel fietsles nemen. Er blijken veel lesprogramma's voor de e-bike te zijn. Speciaal voor senioren tot welke categorie ik tegenwoordig ook behoor. Ik ga er een aantal onderzoeken:


Ik zie het helemaal zitten, geweldig die trainingen. Heerlijk met zo'n hesje aan. Misschien ook nog met zo'n fluitje.


Je leert ook op- en afstappen. Dat wordt nog spannend. Ik wil natuurlijk wel op mijn eigen fiets zo'n training volgen, dus nog even wachten.
Morgen komt Piet waarmee ik samen het bouwproject ga uitvoeren. Dan meer details.

De naam

Er moest nog een naam worden bedacht voor het "bouwwerk".  We zouden het gewoon de schuur kunnen noemen. Maar we hebben al een sc...