donderdag 14 september 2017

Bezorgd om mijn veiligheid

Zoals uit de opmerking van Jan op het vorige bericht te lezen is (let op, er zijn meerdere Jannen onder de lezers!), is er sprake van bezorgdheid om mijn veiligheid. Ik stel dat zeer op prijs. Maar mijn zoektocht naar de juiste fiets en fietstraining is gericht op prettig en veilig fietsen. Jan geeft aan zelf ook tot de ouderen te horen en ik vraag me af of hij ook een fiets zonder stang of lage-instapfiets heeft. Ik ga er van uit dat hij dat nog in een reactie zal laten weten.

Naarmate ik meer zoek naar informatie, wordt het wel steeds lastiger om een verantwoorde keuze te maken. Er is zo veel informatie beschikbaar. Neem nu het volgende filmpje. Hierin worden 5 bijzonder belangrijke en informatieve tips gegeven om je te behoeden voor een teleurstelling. De presentator geeft ik goed verstaanbaar Nederlands tips aan minder geoefende fietsers. Ik adviseer jullie om het filmpje helemaal te bekijken. Het duurt ongeveer 7 minuten:



Het begint natuurlijk met het kiezen van de geschikte fiets. Gisteren heb ik al geschreven over de mogelijkheid van een driewieler. Maar de driewieler die hier getoond wordt, lijkt me helemaal ideaal. Twee wielen aan de voorkant. Dan weet je precies wat je doet, zoals de instructeur zei. En van dat ellendige gedoe met bolle wegen, daarvan heb je dan geen last meer. We hebben hier in West Brabant heel veel erg bolle wegen. Iedere keer als ik op mijn gewone fiets een stukje ga rijden, ben ik altijd bang dat ik van zo'n bolle weg afval.

Bij tip twee leren we hoe we de banden moeten oppompen. Gelukkig weten alle cursisten precies wat psi en bar is, dus dat komt wel goed. Een te zachte band is niet fijn, maar een exploderende band omdat je de psi en bars verwisseld hebt, is nog minder fijn.
Ik heb uit dit filmpje o.a. geleerd dat er "foute" ongelukken zijn. Kennelijk bestaan er ook niet-foute ongelukken. Het stukje over de juiste houding vond ik ook erg goed. Dan zie heel duidelijk het verschil tussen juiste en verkeerde houding.

De tune tussen de tips in met die leuke fietsbellen zijn voor mij heel rustgevend. Ik heb daarom dit filmpje al een heleboel keren afgespeeld.

En dan tip drie waarbij veel belang wordt gehecht aan de fysieke conditie en hoe je die op peil kan brengen. Soms kunnen knieën blij zijn of niet blij, nooit geweten. Bijzonder informatief en leerzaam. Ik ben samen met Marleen aan het oefenen geslagen, Marleen is het stuur en ik oefen het opstappen. Goede voorbereiding is het halve werk ten slotte!

Het opstappen wordt tot in detail uitgelegd in tip 4. De instructeur laat geen mogelijkheid onbenut om de dame op de fiets te behoeden voor foutief opstappen.

In tip 5 leren we dat je met "2 dextro energietjes de hongerklap" kan voorkomen. Ik ga zo spoedig mogelijk online een doos met rolletjes dextro aanschaffen want op de hongerklap zit ik absoluut niet te wachten. 
Wat ook leuk is, er is tegenwoordig pasta in de vorm van een fiets. Dus voordat je een lange tocht op de elektrische fiets aanvangt, eet je een stevige maaltijd van fietspasta om die vervaarlijke hongerklap te voorkomen. Mocht dat toch niet voldoende zijn, dan heb je altijd nog die dextro energietjes bij je.

Ik zie het helemaal zitten. Maar eerst nog een fietsenhok bouwen.

1 opmerking:

  1. louis ik ben blij het te kunnen vertellen.
    het is namelijk zo dat ik mijn tijd ver vooruit was,
    ik fiets al meer dan 25 jaar op een damesfiets,toen was een herenfiets totaal nog niet gevaarlijk.
    bij mij was het meer gemakzucht,ik heb die stang nooit begrepen.
    het wachten is nu op een gender neutrale fiets,dan zijn er weer veel problemen opgelost.
    Voor jou veel wijsheid toegewenst in je zoektocht.

    BeantwoordenVerwijderen

De naam

Er moest nog een naam worden bedacht voor het "bouwwerk".  We zouden het gewoon de schuur kunnen noemen. Maar we hebben al een sc...